Weten is Zien en Waarderen
De Website gaat verhuizen


Beste Websitebezoeker,
Na jaren van groei zal deze website verhuizen naar een ander Web-adres: << 'Smellingera-land.jimdo.com' >>

Deze nieuwe site is momenteel nog in aanbouw. Deze zal iets beknopter zijn dan de huidige site, maar doordat alles overzichtelijk wordt geplaatst, zal deze u wellicht meer te bieden hebben.


 Smallingerland,

Voor veel mensen buiten de gemeente zegt deze naam waarschijnlijk niets. Als men zegt 'Drachten', wordt dit al anders. Drachten is vanuit dat licht dan ook dominant aanwezig in de gemeente Smallingerland. Toen ik als kind opgroeide in de Folgeren, was Drachten nog een eindje fietsen. Nu is deze streek inmiddels opgenomen in de 'stad' Drachten. De ontwikkeling van Drachten op zich is al noemenswaardig. Toch zijn ook de naburige dorpen en streken zeer interessant en kunnen ook zeker niet ontbreken willen we de ontwikkeling van deze gemeente beschrijven.

Met deze website hoop ik zoveel mogelijk objectief te kunnen laten zien wat Smallingerland te bieden heeft. Dit door met behulp van bronnen (literatuur en ervaringen van (voormalige) bewoners) de geschiedenis te tonen en met behulp van ervaring en foto's van nu te laten zien welke impact deze geschiedenis nog altijd heeft op het beeld van vandaag. 

De uitspraak "Weten is Zien en Waarderen" vind ik daarom voor deze website zeer kenmerkend. "Zien" betekent in deze "begrijpen", "beleven" als in "inzien". Deze website legt een nadruk op visuele aspecten als foto's en filmpjes, maar men zal deze foto's beter begrijpen en daardoor wellicht anders zien wanneer men ook de achtergrond weet, gebaseerd op de literatuur die over deze streek geschreven is . Men kan dit vergelijken met de ervaring wanneer men op reis gaat naar onbekende oorden en door middel van een (Reis)Gids meer te weten komt over de directe omgeving en daardoor ook met andere ogen en gevoel hiernaar gaat kijken.

Om eerder genoemde ambitie te realiseren maakt deze site gebruik van veel bronnen. Wanneer deze bronnen gebruikt zijn, worden deze altijd in betreffende tekst vermeld, verwijzend naar het hoofdstuk 'Bronnen', waar men de volledige details vindt. De lezer wordt zo wellicht uitgenodigd zich verder in de geschiedenis van deze gemeente te verdiepen. De insteek is hierbij ter ondersteuning van verder historisch onderzoek en ter promotie van deze literatuur en in geen geval bedoeld om te profiteren van andermans werk. Mocht een betreffende auteur vinden dat er desalniettemin oneigenlijk gebruik gemaakt is van zijn werk, neem dan contact op.

Deze website zal u hopelijk veel interessante kanten kunnen laten zien van de gemeente Smallingerland. Men is vrij de informatie te gebruiken, toch zijn er een aantal regels omtrent het gebruik van de foto's, waarbij het zeer gewaardeerd wordt deze ook te respecteren.


Facebook     Email     Contact